Tündöklés helyett a bukás kezdete


Az egész lejtmenet a 2005/2006-os bajnokság utolsó meccsével, illetve az azt követő eseményekkel kezdődött.

Akkor már túl estünk egy csődközeli állapoton, amikor a Dare Group Zrt. mentette meg a klubot az összeomlástól. A Kovács Péter és a sokáig inkognitóban dolgozó Tolnai Sándor vezette cégcsoport hatalmas adósságokkal vette át Lukács Ferenctől és Muszbek Mihálytól a klubot. Rendet teremtettek Újpesten. A gazdasági háttér stabilizálódott és a csapat is erősödött. Mészöly Géza ült a kispadon, aki 2004-ben csodával határos módon a nyolcadik helyről a másodikra vezette az együttest – sőt, ha az utolsó meccsen legyőzi a gárda az MTK-t, akkor bajnoki címet nyert volna. A meccs 1–1 lett, így egy évvel azután, hogy a kék-fehérek bajnoki címet ünnepeltek a Megyeri úton, mert győztek, nem kapta vissza az Újpest a „kölcsönt.”

Szóval a 2005/2006-os bajnokságban nagyon sokáig minden úgy alakult, ahogy álmodták a negyedik kerületben. Nyolc fordulós veretlenségi szériával indult az együttes, ötöt kapott a Szusza Ferenc Stadionban a Pécs és a Tatabánya, utolsó percben szerzett góllal nyerte a gárda a derbit, szóval minden jól alakult, az utolsó őszi meccs után a csapat átvette a vezetést a tabellán, s egészen a 30. fordulóig ott is állt.

Nagy csatát vívott az Újpest a bajnoki címért a Debrecennel. Tavasszal a pécsi vereség és a tatabányai iksz ellenére is olyan mentális erőt mutatott az együttes, ami azt vetítette előre, hogy ezt a bajnokságot csak a lila-fehérek nyerhetik meg. A DVSC-t a 90. percben szerzett góllal sikerült legyőznie a gárdának, az Üllői úton pedig a 90. percben még a Ferencváros vezetett, sőt emberelőnybe is került, de hat perccel később a lefújásnál, már az Újpest állt jobban és 2–1-re nyert is.

Aztán egy héttel később hetet kapott a Megyeri úton a Honvéd és már mindenki biztos volt benne, hogy 1998 után ismét Újpestre kerül az arany.

Igen ám, de egy esős pénteken Pápán kellett pályára lépni. A pálya víz alatt volt és a legendák szerint Bede Ferenc játékvezető meg is kérdezte a vendégcsapat kapitányát, hogy legyen-e meccs, ám Tóth Norbert mindenképpen játszani akart. A tökutolsó Lombard legyőzte a bajnokesélyest 2–1-re. Talán itt tört meg minden. 

Utána jött még két győzelem, majd érkezett a Megyeri útra az MTK. Már megint az MTK... Az Újpest győzelmével közel került volna a végső sikerhez, de a kék-fehérek nyertek a Megyeri úton. Ami ennél is nagyobb baj volt az az, hogy a lefújást követően a szurkolók egy része berohant a pályára, kergették a vendégjátékosokat és Bede Ferenc játékvezetőt is. A Fegyelmi Bizottság a meccs utáni kedden úgy döntött, hogy egy mérkőzésre betiltja a stadiont, vagyis a sorsdöntő Videoton elleni zárómérkőzést a Puskás-stadionban volt kénytelen lejátszani a csapat. Rossz ómen, hiszen 2004-ben is itt volt az MTK elleni utolsó forduló, amikor nem jött össze a bajnoki cím.

Most sem. A Győr elleni idegenbeli siker után egy bármilyen győzelem bajnoki címet jelentett volna. Szinte minden Újpesten értékesíthető jegy elkelt a sorsdöntő bajnokira, így elég sokan látták, hogy nyert a Videoton, miközben a DVSC győz otthon a Pápa ellen és megnyeri a bajnokságot.

Itt tört meg minden és meggyőződésem, hogy ez még most is hatással van az Újpest helyzetére. Innen kezdődött el minden rossz, aminek a levét még most is issza a klub. Az akkori tulajdonosok a találkozót követően úgy döntöttek, hogy nem hosszabbítanak szerződést Mészöly Gézával. Helyére, az azóta elhunyt Bicskei Bertalant nevezték ki.

(Innen folytatjuk.)

https://ujpestfigyelo.blogstar.hu/./pages/ujpestfigyelo/contents/blog/21057/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?