Előkerülnek a belgák (Újpest-sorozat, 2.)


Szóval nem lett bajnok az Újpest 2006-ban, s a tulajdonosok akkor úgy döntöttek, hogy Mészöly Géza helyére Bicskei Bertalant ültetik a kispadra.

Óriási hiba volt!

Nem azért, mert az azóta elhunyt Bicskei Bertalan nem volt kiváló szakember. Nagyon is az volt, láthattuk többször több helyen, hogy ért a szakmához és nyerni is tud. Azt azonban lehetett tudni az Újpest az nem az ő pályája. Még javában a válogatott szövetségi kapitánya volt, amikor már az a hír járta róla, hogy nem szereti az Újpestet, ezért nem is nagyon hív lila-fehér játékost a keretbe. Amellett, hogy ez vélhetően egy baromság, mert nyilván Bicskei Bertalan sem volt a saját ellensége, így ha valaki ontotta volna a gólokat a Megyeri úton, akkor behívja a keretbe. Nem volt ilyen játékos.

Szóval a korábbi szövetségi kapitányt kinevezték Újpesten vezetőedzőnek. Bicskei Bertalan keménykezű edző hírében állt. A 2006-os nyári keretben volt néhány nehéz ember. Ott volt például Erős Károly, vagy mondjuk Tóth Norbert. A legendák szerint Bicskei félrehívta az első edzések egyikén a hangadókat és egy kicsit feszített volna a gyeplőn, csírájában akarta elfojtani a játékosuralmat. Sőt állítólag volt olyan meghatározó játékos, akit még az edzésről is bezavart. Más stílust vezetett be, mint amihez a labdarúgók Mészöly Gézánál hozzászoktak. Nem jött be.

Gyakorlatilag ennek az egésznek egyenes következménye lett a Vaduz elleni 0–4.

Ezt a meccset ameddig élek nem felejtem el. A vendégek első góljánál még azt mondtam a mellettem ülőnek, hogy nincs gond, teljesen mindegy, hogy 5–1, vagy 5–0 a vége. Aztán a szünetben vizet kellett kérnem, mert rosszul voltam, pedig még csak 0–2 volt. Aztán amikor már a végén jártunk – a szurkolók a végét járták –, akkor Tóth Norbert kihagyott egy tizenegyest, az ellentámadásból meg gólt kaptunk.

0–4...

A meccs alatt és után a szurkolók folyamatosan tüntettek Bicskei Bertalan ellen, aki a lefújást követően azonnal lemondott. Előbb a tévében jelentette be, majd a sajtótájékoztatón. Aztán távozott, a legendák szerint úgy kellett kicsempészni a stadionból.

Szóval a nyár közepén ott álltunk a nagy semmi közepén, egy a bajnoki cím elvesztésétől még mindig sokkos csapattal, edző nélkül.

A megoldást aztán gyorsan megtalálták és Valére Billen lett az új szakvezető. Ő volt korábban Mészöly Géza segítője is, s gyakran mondta magáról, hogy ő a „kicsi coach.” Nem is lett nagy...

Az ősz végére azért csak felhozta a csapatot a negyedik helyre, de nem a pályán, hanem a háttérben történtek az igazán izgalmas dolgok.

Már az előző idényben is a csapat mellett dolgozott sportigazgatóként Francois Laureyssen. Aztán egyszer csak kiderült, hogy már több, mint alkalmazott: tulajdonos...

Mindez mikor látott napvilágot? Amikor a téli szünetben kirúgták Valére Billent, mert ezzel párhuzamosan visszavásárolták a külföldiektől a részüket. Talán, valamikor ebben az időben mondták ki Újpesten hivatalosan először a Duchatelet nevet. Figyelem, 2006 decemberéről van szó, hol van még a későbbi tulajdonosváltás?

Nem hivatalosan azonban már ennek az évnek az elején is ott volt Belgium egyik leggazdagabb családja a lila-fehérek mellett. Még februárban ott voltam az Újpest belga edzőtáborában – most azt hagyjuk, hogy hat napot voltunk ott és három meccset játszott a csapat... Roland Duchatelet, aki akkor talán még csak a St. Truiden tulajdonosa volt, több alkalommal is feltűnt a szállodában és egyeztetett a lila-fehérek tulajdonosával.

Billen és a belgák mentek, Sallói és Urbányi jött. Előbbi sportigazgatónak, utóbbi vezetőedzőnek. Sallói István korábban már volt ügyvezető igazgató Újpesten, az ő nevéhez fűződött például Mészöly Géza szerződtetése, vagyis az ismételt alkalmazása bizakodásra adott okot. Urbányi István választása viszont... Előtte csak a BKV Előrénél, az MTK és az Újpest utánpótlásában dolgozott, vagyis nem tudhattak róla semmit a szurkolók. Azon kívül, hogy kispesti játékos volt.

A szezon olyan volt amilyen, de a csapat végül a negyedik helyen végzett. Szurkolói rendbontás miatt mindenesetre három pontot levont a szövetség.

(Innen folytatjuk, jönnek majd a légiósok – számtalanul. És mennek is.)

https://ujpestfigyelo.blogstar.hu/./pages/ujpestfigyelo/contents/blog/21106/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?