A "mindig jövőre korszak" (Újpest-sorozat, 3.)


Jött tehát Sallói István sportigazgatónak és Urbányi István vezetőedzőnek. És, ha nem is egyből 2007 telén, de a nyáron már mindenképpen: jött az elképesztő légiósáradat.

Nézzük a neveket és az országokat: Li Do Kwon (Dél-Korea), Densill Theobald (Trinidad és Tobago), Paulus Roiha (Finnország), Haman Sadjo (Kamerun), Kethewoama Foxi (Közép-Afrikai Köztársaság), Szasa Radulovics (Horvátország), Denis Dourandi (Kamerun), Christian Ebala (Kamerun), Mario Bozsics (Bosznia-Hercegovina), Ivan Dudic (Szerbia).

A nagy bevásárlás után Sallói István a téli szünetben nyilatkozott is egy jót: "Mostantól jogos elvárás a bajnoki cím" – mondta és így is állt neki a csapat a tavaszi szezonnak, amit a negyedik helyről várt. A Siófok legyőzése után, azt beleszaladt két pofonba (ZTE, MTK) és a lelátó elkezdte Urbányi nevét skandálni, de az ügy szépséghibája, hogy a „takarodj” felszólítással együtt.

Erre, de nem emiatt az Újpest elkezdett vadul nyerni: jött öt győzelem sorozatban és egyszer csak a második helyen állt a csapat az MTK mögött, mindössze egy pontos hátrányban.

Mivel a következő meccs a gyengécske REAC ellen következett, aztán pedig garantálható volt a három pont, mert a bajnokságból kizárt lett volna a következő ellenfél és azt a meccset 3–0-al kapta meg mindenki, már valójában téma volt a bajnoki cím a Szusza Ferenc Stadionban.

Azzal nem kalkulált senki, hogy a rákospalotai csapat – utólag kiderült – nem túl dicső NB I-es történetének egyik legjobb meccsét játssza majd Újpesten és 4–4-es döntetlent ér el.

No meg arra sem, hogy ez majd Urbányi állásába kerül.

Márpedig jött az újabb edzőcsere – Szentes Lázár kinevezése – amely rövidtávon rossz döntés volt, ugyanis az Újpest nemhogy bajnok nem lett, de még dobogós sem. Az utolsó bajnokin Debrecenben csendült fel először a „Mindig jövőre...” kezdetű rigmus, utalva ezzel arra, hogy az Újpest az a csapat, amely mindig jövőre lesz bajnok. A DVSC elleni utolsó meccs után nyilatkozta Szentes Lázár azt, hogy úgy érzi magát, mintha egy bohócsapka lenne a fején, még a csilingelést is hallja. Utalt ezzel arra, hogy a találkozót megelőzően a játékosok Urbányi Istvánnál voltak grill partyn.

A nyár sem hozott sok nyugalmat. A tulajdonosok kirúgták Kovács Zoltánt, a klub ikonját – nem utoljára távolították el őt, most éppen azért, mert a szakmai érvek szerint Kabát Péter, Rajczi Péter és az azóta remek rapperré váló Széki Attila mögött, csak a negyedik csatár lenne – és jöttek az újabb légiósok. Joszip Csutuk, Mirszad Mijadonszki és a brazil Jucemar.

És az Újpestnél bejelentették, hogy cél a bajnoki cím!

Na és melyik csapat húzta keresztbe ezt? Eltalálták, az MTK...

Szentes Lázár csapata az élen állt egészen a 25. fordulóig, amikor 3–2-re kikapott a kék-fehérektől és már előzött is a DVSC. A csapat ettől kezdve már csak négy pontot szerzett tavasszal, így a Debrecen könnyedén lett bajnok.

A szezonnal kapcsolatban már csak két érdekesség kívánkozik ide. Az Újpest 2–1-re vezetett az MTK pályáján. A két gólban alaposan benne volt Végh Zoltán és Mladen Lambulics. Mindkét játékos a Megyeri útra igazolt a nyáron. Hogy ezt mi indokolta azóta sem tudja senki, csak fogadásokról szóló pletykák vannak, amelyek szerint a Hungária körúton a lila-fehéreknek kellett volna nyerni, de ez olyan blőd legenda, hogy nem is érdemes rá figyelni, maradjunk annyiban, hogy érthetetlen igazolásokról volt szó.

A másik rettenetes helyzetet maga Szentes Lázár idézte elő. A szakember roppant nehéz helyzetbe hozta magát, amikor feláldozta a Magyar Kupa-szereplést azért, hogy a csapat bajnok legyen. (Érthető, a szakember még sosem volt bajnokcsapat edzője.) A nyolc között az Újpest nyert az MTK pályáján 2–1-re, a visszavágóra pedig alaposan felforgatott csapatot állított ki Szentes. És még így is vezetett az Újpest 2–1-re a szünetben, de az azért már sok volt, hogy Electo Wilson is beállt a szünetben. Az MTK fordított, 3–2-re nyert és idegenben szerzett több góllal továbbjutott. Igen ám, de a bajnokságban sem jött össze az arany és az utolsó előtti fordulóban elszenvedett győri 4–3-as vereség után Sallói István sportigazgató – állítólag – annyit mondott Szentesnek, hogy hétfőn menjen be az irodájába és értékelik a szezont. Erre a szakvezető bement az öltözőbe és közölte a játékosokkal, hogy őt bizony kirúgták, a viszontlátásra. Az már sosem derül ki, hogy valójában el akarták-e küldeni az edzőt, de ő szép ügyesen kirúgta magát és innen már nem volt visszaút.

(Innen folytatjuk. Jönnek a skótok.)

https://ujpestfigyelo.blogstar.hu/./pages/ujpestfigyelo/contents/blog/21155/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?