Gyorsan befulladt a skót kapcsolat (Újpest-sorozat, 4.)


Nem fukarkodott a nagy hírekben 2009 nyara. Jöttek a skótok, s együttműködési megállapodást kötöttünk a Celtic-kel. Az újszülöttnek minden vicc új alapon nagyon sokan lelkesedtek, hogy micsoda remek lehetőségekkel gazdagodik majd a klub, a pesszimisták (realisták?) csak legyintettek, láttunk már ilyet.

Láttunk bizony. Négy évvel korábban a holland Feyenoord volt az aktuális kapcsolat – lesz még ilyen később is... –, de abból se lett semmi, azt leszámítva, hogy a csapat játszott egy meccset az Újpesttel Siófokon a nyár közepén és nyert is 3–1-re. A mérkőzés előtt jelentették be hivatalosan, hogy a két csapat együttműködik majd a jövőben. Az eseményen ott volt Kiprich József, a Feyenoord egykori sztárja, aki hollandok magyarországi „helytartója” volt, s az újpesti U19 edzőze is. Az egykori nagyszerű csatár nagyjából nyolc alkalommal nevezte Dózsának a klubot a sajtótájékoztatón. Erről ennyit, ennyi is lett belőle.

Visszatérve a Celticre.

A skótok azonnal küldtek egy edzőt is Szentes Lázár megüresedett helyére: William McStay a zöld-fehérek utánpótlásából érkezett a Megyeri útra. Azonnal kavarodás alakult ki a kispad körül. A skót szakember mellé pedig Aczél Zoltánt nevezték ki pályaedzőnek.

Eleve egy elvetélt ötlet volt ez az egész, hiszen Aczél korábban esélyes volt a vezetőedzői posztra is, ám azt vitte a skót kapcsolat. McStay meg hozott magával egy pályaedzőt és a legendák szerint a bükki edzőtábor első edzésén, nemhogy a bóják lerakását nem bízták rá a skótok, hanem semmiféle feladatot nem kapott. Azonnal jelezte is vezetőknek, Sallói István sportigazgatónak és a fél évvel korábban kinevezett Joe Böröcz ügyvezetőnek, hogy ezt így nem vállalja, mert nem erről volt szó.

Szóval még el sem kezdődött a bajnokság, de máris túl voltunk egy ügyön.

Ha már Joe Böröcz szóba került, akkor nézzük meg ki is ő. A DHL igazgatójaként sokat tett azért, hogy a szállítmányozó cég a lila-fehérek főszponzora legyen. Érdekes, hogy miután átigazolt a vállalkozástól Újpestre már nem hosszabbítottak egymással szerződést a felek. Meggyőződésem, hogy az Egyesült Államokban töltött hosszú évtizedek után Joe Böröcz nem mindig tudta, hogy hol van. Tipikus amerikai elképzelései voltak a labdarúgásról, meg úgy általában az életről is. Egy találkozásunk alkalmával úgy húsz alkalommal kezdte a mondatot a pozitív (ahogy ő mondta, pászitív) szóval. Csak azt nem vette tudomásul, hogy a futballban nem lesz varázs ütésre mindenki optimista.

Szóval Sallói és Böröcz vezetésével dübörögtünk, itt voltak a skótok, sütött a nap és az Európa-liga első fordulójában megkapta az Újpest a román Steaua-t ellenfélnek.

Aztán ki is esett a bukarestiekkel szemben.

Jött a bajnokság és tulajdonképpen nem is indult rosszul McStay csapata. Az őszt a harmadik helyen zárta, de aztán télen váratlan dolog történt. Sallói István felmondott és az angol Wolverhampton játékosmegfigyelője lett. A lila-fehérek néhány hónappal korábban kölcsönadták a klubnak Szabó Bencét és télen követte őt Simon Krisztián is. Sallói pótlása házon belülről érkezett, mert időközben visszatért a Megyeri útra utánpótlás-igazgatónak Kovács Zoltán, aki aztán átvette a megüresedett helyet.

A Magyar Lelátónak adott nyilatkozatában idén februárban így emlékezett vissza erre az időszakra: „Mikor 2010-ben az Újpest sportigazgatója lettem, akkor szó szerint belecsöppentem a közepébe. Főként válságkezelési feladataim voltak, hiszen a klub akkoriban igencsak csőd felé száguldott. Meg kellett felelni a szurkolóknak, eredményeket kellett felmutatni, közben a vezetőség hibáit is ki kellett javítani.”

Bizony, akkor már a csőd felé száguldozott a klub, de hol volt ez még igazából? Maradjunk a skótoknál.

2010 március 11-én robbant a bomba: Kovács Zoltán a Nemzeti Sportban arról beszélt, hogy a skótokkal nem született szerződés, erről Sallói István még aznap a következőket mondta a lap online kiadásának.

Csak szóban egyeztünk meg a skótokkal, a papírokat nem szignáltuk, ám ettől még élő a kapcsolat. Már csak azért is, mert a télen több játékosunk is volt tesztelésen. Ugyanakkor az is vitathatatlan, hogy egyik klub sem kapta meg azt, amit várt. Eddig ebbe az együttműködésbe csak a Celtic invesztált, hiszen fizeti William McStay bérét. Kétségtelen, egyik fél sem erőltette, hogy a kész szerződést aláírja."

Ha már McStay, akkor idézzük ugyanebből a cikkből még Sallóit: „Megállapodtunk abban is, hogy a szakembert a Celtic fizeti. A két klub közti szerződés kész volt, de közbelépett az Európai Labdarúgó-szövetség. Az UEFA kijelentette, hogy mivel a Celtic és az Újpest is indul az Európa-ligában, William McStaynek döntenie kell, melyik egyesület alkalmazásában áll. A szakmai összefonódást tiltja a szövetség két, egyazon sorozatban részt vevő csapat között. Ekkor a szakember felmondta a skóciai szerződését, és aláírt a Megyeri úton. Aztán amikor a Steauával szemben kiestünk a kupából, felmondta az újpesti megállapodását, és ismét aláírt a Celtichez, Magyarországon már csak minimális értékű megállapodása van, amelyből az itteni költségeit fedezi."

Egy humbug az egész... Tartalom nélküli, semmitmondó „megállapodás”, amelynek kudarcáért az UEFA-t lehet felelőssé tenni. Dicstelen véget ért egy kapcsolat, amely végül semmit nem adott az Újpestnek. Ehhez mérten a tavasz nem sikerült McStaynek és három egymást követő 1–0-s vereség után mennie kellett, a helyére jött Mészöly Géza. Vele aztán olyan lendületet vett a csapat, hogy a hátralévő nyolc meccsből egyet sem veszített el.

A következő bajnokságban aztán először, de nem utoljára meglegyintette az Újpestet a kiesés szele...

(Innen folytatjuk. Jön a teljes csőd, előzetesbe kerül a tulajdonos.)

https://ujpestfigyelo.blogstar.hu/./pages/ujpestfigyelo/contents/blog/21175/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?