Az Újpest történetének legsötétebb nyara (Újpest sorozat, 5.)


Eljött 2011 nyara, amiről talán önmagában egy könyvet lehetne írni. Ma már szinte hihetetlen, hogy néhány hónap alatt mi minden történt és, hogy ezek után még létezett az Újpest.

Kezdjük az elején.

Az még önmagában nem lett volna probléma, hogy kinevezték Bartha Csabát ügyvezető igazgatónak július 1-jén. Hogy miért pont ő került oda, azt mondjuk a mai napig nem érti senki, hiszen egy kiváló elméleti szakemberről van szó, ám gyakorlatban nem sokat tett hozzá a profi futball mindennapjaihoz. Ráadásul lényegében válságmenedzsernek jött, hiszen a klubot működtető kft. lényegében csődben volt. Tartozott a cég a játékosoknak, beszállítóknak – mindenkinek.

Ettől persze licence még volt a klubnak, hiszen senki sem mondta ki nyíltan, hogy tartoznak neki, senki sem jelentette fel a céget, így el is kezdődhetett a bajnokság. Azonnal ki is kapott az Újpest a Szusza Ferenc Stadionban a Pápától.

Négy nappal később kirúgták Kovács Zoltán sportigazgatót. Persze nem a vereség miatt, hanem azért, mert megromlott a kapcsolata a tulajdonossal. Annak idején hivatalosan nem indokolták az egykori csatár elküldését, de nem volt nehéz kitalálni az okokat. Kovács Zoltán meg akarta menteni a klubot és eközben óhatatlanul is a tulajdonosok ellen kellett dolgoznia. Tegyük hozzá, hogy a klub vezetői második alkalommal küldték el Kovácsot, először még játékosként, aztán sportigazgatóként mutattak neki ajtót. Ha már a tulajdonosoknál tartunk. Annak idején, amikor a Dare Group Zrt. megvásárolta az Újpestet, akkor Kovács Péter szerepelt mindenhol, alaposan oda is mondogatott mindenkinek. Aztán egyszer csak bejelentették (kiderült?), hogy már csak öt százalékos tulajdonrésze van a klubban, a többit eladta Tolnai Sándornak (dehogy neki... erre még visszatérünk), akivel állítólag a kapcsolata sem volt már olyan harmonikus.

A csapat persze folytatta a bajnoki szereplést és ki is kapott 1–0-ra Győrben...

Aztán július 29-én olyat húzott az újpesti vezetés, ami az előre menekülés egyik iskolapéldája. Szerződtette sportigazgatónak Leo Beenhakkert, az Ajax, a Real Madrid korábbi edzőjét, a lengyel és a holland válogatott korábbi szövetségi kapitányát. Ahogy arról már szó esett, a cég éppen nagy léptekkel haladt a csőd felé, erre a piac egyik legdrágábbnak tartott szakemberével köt szerződést. Ember nem volt, aki ezt értette. Mindenesetre egy elegáns budapesti szállodában bemutatták az új igazgatót. Ami érdekes volt: Tolnai Sándor ott volt ugyan a sajtótájékoztatón, de nem ült oda az asztalhoz, ezt a megtiszteltetést átengedte Bartha Csabának.

Egy nappal a nagy bejelentés után az Újpest 2–0-s vereséget szenvedett Siófokon... Három meccs, nulla pont, nulla szerzett gól.

És mindig van a nagyobbnál is nagyobb baj: augusztus 2-án Tolnai Sándort, az Újpest tulajdonosát, gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség, két milliárd forintnál is nagyobb összegre rúgó csalás gyanúja miatt. Három nappal később elrendelték az előzetes letartóztatását is. Kovács Pétert is megszólaltatták, aki azt mondta, hogy véleménye szerint egy igazgató tanács kellene, amely a kialakult helyzetben irányítja az ügyeket, s szerinte néhány hónapra van fedezet a klub költségeinek fedezésére, de aztán nem tudja mi lesz.

Szóval Tolnai Sándor tulajdonos szorult helyzetbe került. Ráadásul az is kiderült, hogy nem is volt tulajdonos igazán, hanem különböző cégek birtokolták az Újpestet. Szövevényes hálózat volt. Számtalan offshore céggel, amelyeket a világ egzotikus részein jegyeztek be.

Emlékszem, hogy egy nappal a tulajdonos előállítása után kimentem az edzésre, amit akkor éppen Dunakeszin tartott Mészöly Géza. Csak nyugodt játékosokkal találkoztam, akik azt mondták, hogy most már legalább tudják, hogy miért nincs, nem lesz pénz. Tolnai az előzetesből is igen komoly hatással bírt az újpesti mindennapokra, mert az esetet elsőként közlő Nemzeti Sport munkatársaival ezt követően nem állhattak szóba az Újpest játékosai, a Paks elleni hazai vereség (0–2) után az edző sem nyilatkozhatott – nyilván a sportnapilap tehetett az előzetesről és a csapat gyenge rajtjáról.

Na, de aztán felpörögtek az események.

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, négy vesztes mérkőzés után edzőt váltott az Újpest, de ezen a nyáron ez sem ment simán. Mészöly Géza helyére, a DVSC egykori erőnléti edzőjét Zoran Szpisljakot ültették – volna, ha Magyarországon lett volna az edzői végzettségét igazoló dokumentum. Mivel ez Angliában maradt, ahol nincs szkenner, fax, vagy hasonló úri huncutság, ezért nem ülhetett le a Kaposvár elleni mérkőzésen az új edző a kispadra. El kellett hozni a szigetországból a diplomát.

Az is meglett.

Visszatérve az edzőváltás tényére. Egy nappal később szabadlábra helyezték Tolnai Sándort. Már épp azt gondolhatta mindenki, hogy most aztán minden rendben lesz. Egy nappal később felmondott Bartha Csaba.

Vagy nem.

A Kaposvár elleni 2–2 után újabb botrányok robbantak ki. Először is kirúgták Fehér Csabát, mert a válogatott játékos Tolnai előállítását követően bilincset vitt az öltözőbe és ezzel viccelődött. A klubnál nem nevettek, így a futballistának mennie kellett – az átigazolási időszak utolsó napján. Korrekt.

Aztán az Újpest megszerezte első győzelmét is a bajnokságban, majd még aznap felröppent a hír, hogy Beenhakkert az osztrákok akarják szövetségi kapitánynak. Majd két hétre rá Pollák Zoltán fordult a sajtóhoz azzal, hogy már egy szendvicset sem tud venni, mivel hónapok óta nem kapott fizetést. A balhátvéd azt nyilatkozta, hogy Bartha Csabához fordult a problémájával. Aki ugye korábban bejelentette, hogy távozott a Megyeri útról.

Káosz.

Pollák ügyének az lett a vége, hogy felmentették – eltiltották – az edzések látogatásától, de megkapta a pénzét.

A rettenetes hónapokat Leo Beenhakker azzal zárta le, hogy október 1-jén családi okokra hivatkozva felmondott.

Ezzel zárult az Újpest történetének legsötétebb néhány hónapja.

(Innen folytatjuk. Újból jönnek a belgák.)

https://ujpestfigyelo.blogstar.hu/./pages/ujpestfigyelo/contents/blog/21311/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?