Keskeny, de mély szakadék a Megyeri úton


Az UTE és az Újpest FC – illetve az éppen aktuálisan mögötte működő gazdasági társaság – viszonya olyan, mint egy rossz házasság. Legszívesebben mindkét fél válna, de a gyerekek miatt nem teszik.

Az egész valami egészen elképesztő módon rosszul van bekötve és a dolgok megértéséhez vissza kell menni egy kicsit a klub, illetve a gazdasági társaságok múltjában.

1998 nyaráig a Megyeri úti labdarúgás az UTE égisze alatt működött, ám ekkor kellett átszervezni a futball szakosztályokat gazdasági társasággá, s megalakult az Újpest FC Kft., amelynek többségi tulajdonosa egy konzorcium lett – lényegtelen a jelenlegi helyzet szempontjából, de Lukács Ferenc, Deák Gábor és Köteles György alkották ezt –, a kisebbségi pedig az Újpesti Torna Egylet. Az anyaegyesület minimális tulajdonrésszel rendelkezik azóta, ezzel is csak azért, hogy a Futball Club ne változtathasson színt, vagy címert.

Ez az átalakulás kizárólag a felnőtt labdarúgásról szólt. A teljes utánpótlás-képzés az UTE kezében maradt, ez a mostani probléma egyik oka. A Kft. kizárólag a profi labdarúgással foglalkozik, míg az egyesületnél maradt a hátország.

Elmebeteg dolog, hogy a tehetséges fiatalnak át kell igazolnia egyik klubból a másikba, vagy legalábbis kettős játékengedélyt kell kiváltani, ha kinőtte az ifjúsági csapatot, de a tudása lehetővé teszi, hogy a legjobbak közé kerüljön, de ezt tudjuk be a magyar szabályozásnak.

Az UTE és az Újpest FC kapcsolata Roderick Duchatelet Megyeri úti szerepvállalása után vett néhány éles fordulatot. Emlékezetes, hogy a labdarúgó csapatot működtető gazdasági társaság 2014 tavaszán közel került a megszűnéshez. Ekkor az MLSZ jóindulatán túl – új kft. vette át menet közben a csapat működtetését – az is kellett az életben maradáshoz, hogy az UTE segítő kezet nyújtson. Tavaly tavasszal az egyesület kezességet vállalt a kft. adóhiányának megfizetésére. Erre azért volt szükség, mert ez volt az egyik feltétele a menet közbeni kft. váltásnak. Az összeg kamatok nélkül 194 millió forintnál is több volt. Ezzel az UTE átvette a licencjogot, majd ezt tovább is adta az Újpest 1885 Futball Kft.-nek, Duchatelet új cégének. Vagyis az amúgy is terhelt kapcsolatba még bekerült egy jelentős kiadás is. Az UTE vezetőit ebben a kérdésben nem az anyagi, hanem a morális megfontolások vezették. A pénz amúgy ment egy kört és a végén a helyére is került.

Az utóbbi időszakban – az UTE nagy mentése után – egyre kevésbé volt felhőtlen a viszony. Mondjuk úgy, hogy mindkét oldalon zajlott az élet.

Az első bomba 2014. július 20-án robbant, amikor az UTE-tól távozó utánpótlás-edző, Szabó György a következőket nyilatkozta a Nemzeti Sportnak: „Az edzőkollégákkal ez az életünk, hálát senki sem vár érte, de akkor szólni kell, ha meglopják az embert. Mert Újpesten ez történt! A híradásokban megjelent, hogy az UTE a Felcsút és a Debrecen után a legtöbb TAO-pénzt kapta, nálunk mégis levitték az edzők fizetését hatvannégyezer forintra. (…) Miközben a hírek szerint háromszázmillió jutott az UTE gyereklabdarúgására, nálunk az edzőtáborért huszonötezer forintot kértek el a szülőktől, ha egy új játékost igazolt a klub, hetvenötezret kell fizetnie a szerelésért, továbbá tízezer forint felett van a tagdíj – kérdem én, mire, ha ömlik a TAO-pénz? Arról nem is beszélve, hogy az utóbbi tíz évben senki sem kapott számlát, vagy nyugtát a befizetéséről, vagyis a klub rendelkezésére álló összeg megállapíthatatlan.”

Nem is olyan burkoltan vádolta meg az egyesület vezetőit Szabó György azzal, hogy nem szabályosan használják fel a TAO-s bevételeket.

Őze István, az UTE klubigazgatója tételesen cáfolta az edző vádjait, s hozzátette, hogy a TAO-s forrásoknak köszönhetően pályákat épített, illetve újított fel az egyesület, emelte az edzők fizetését és emellett Szabó György alkalmatlanságát hangsúlyozta.

Vagyis a víz erősen hullámzott, mert már nem az első követ dobta bele valaki.

A jelenlegi helyzetben egyáltalán nem mellékes, hogy Szabó György, egy kispesti kitérő után, jelenleg az Újpest FC utánpótlásában dolgozik szakmai vezetőként.

De ha már az alkalmatlanság szóba került. Az UTE labdarúgásának első embere hosszú időn át Trakperger Árpád volt. Lehet, hogy nem volt intézményesítve az ő vezető beosztása, de mindenki hozzá kötötte az újpesti utánpótlás-nevelést. Nos az index.hu 2015. június 5-én megjelent cikkében beszámolt arról, hogy a belga Double Pass feltérképezte az utánpótlásban dolgozó szakemberek képzettségét, s háromféle minősítésbe osztályozta őket. Nos Trakperger Árpád a leggyengébbek közé került.

Ez persze ekkor sokaknak nem volt újdonság, mert eddigre már túlestünk azon, hogy az UTE U17-es csapata kiesett az élvonalból, ami azért volt igazán kellemetlen, mert az összes többi korosztályt magával rántotta a második vonalban, így az 1885-ben alapított klub fiataljai olyan jó nevű csapatokkal találkoznak ebben a bajnokságban, mint a Taksony, az Érd, vagy éppen a Gárdony.

Lássuk be az UTE utánpótlás-képzése rettenetesen mély gödörbe került. Jött is a váltás. A korábban kinevezett olasz edzőket elküldték és jöttek helyettük magyarok.

Bár... Az első kép az UTE hivatalos oldaláról származik. 

A második pedig a labdarúgó szakosztályéról.

Na mindegy, ez biztos csak valami technikai malőr, de a két képernyőfotó elkészítése közt nem telt el egy perc sem.

A kiesés ténye viszont kiváló alkalmat kínált a kft. vezetőinek és Roderick Duchatelet-nek, hogy elkezdje megszervezni az Újpest FC utánpótlását. Hivatkozva arra, hogy ami az UTE-ban képzés címén történik az kevés, vagyis kapva kaptak az alkalmon. Jött az új akadémia, a kollégium és az a hirdetés, amelyben játékosokat kerestek...

Tizenkilenc év alatti, kiváló képességű, hazai nevelésű játékosokat keresünk, különös tekintettel azon fiatalokra, akik nem csak minőséget képviselnek, de bátran vállalják, hogy a legmagasabb szinten versenyezzenek. Olyan fiatal tehetségeket keresünk, akik azáltal, hogy játékukkal, a csapatban mutatott teljesítményükkel és professzionális életvitelükkel emelik az Újpest FC labdarúgó csapatának színvonalát, egyúttal tudatosan építik karrierjüket.”

Maradjunk annyiban, hogy sajátos toborzási módszer.

Ugyanakkor világosan felhívta a figyelmet arra, hogy az Újpest FC utánpótlás tekintetében leválna az UTE-ról. Akinél az utánpótlás, annál vannak a TAO-bevételek is. Vagy lesznek. Ugyanis ezt nem adják egyik pillanatról a másikra. Kétéves működés kell, a felnőtt csapattól különálló egyesületnek, vagy akadémiának kell foglalkoznia a fiatalok képzésével.

És elértünk oda, hogy a kft. felmondta az egyesülettel korábban kötött szerződését, mert szerintük az UTE nem járult hozzá öt játékos átigazolásához. Ezzel szemben az anyaegyesületnél úgy véik, hogy mondvacsinált indokokkal akar elállni a szerződéstől a cég, az igazi ok az, hogy saját maguk akarják versenyeztetni az utánpótlás-csapataikat. A legsúlyosabb vád az UTE szerdai közleményében szerepel: „A kft. a szerződés felmondásával - véleményünk szerint - az utánpótláspénzeket akarja lenyúlni, és ezzel biztosítani azt, hogy az állami pénzek indirekt módon külföldi befektető zsebébe vándoroljanak.”

Tény: az Újpest FC november 30-án kiadott egy hírt, „Új utakon az újpesti utánpótlás címmel”, amelyben ismertette, hogy a labdarúgóklubnál évekkel ezelőtt elkezdődött szakmai építkezés keretein belül már kezdetben egyértelmű cél volt, hogy előbb-utóbb valamennyi korosztály számára adottak legyenek a minőségi utánpótlásképzés feltételei. Hozzátették: 2016 júliusától már valamennyi korosztályban lesz saját utánpótláscsapata. Az U19-es és az U17-es együttesek az UTE korosztályos csapataival egy szinten, vagyis a második vonalban, de másik csoportban szerepelnek, előbbi első, utóbbi második. Ezekben a korosztályokban az UTE vezeti a bajnokságot a másik csoportban, vagyis még az is meglehet, hogy a két csoportnak különböző, de egy címen bejegyzett bajnoka lesz. Agybaj. 

Hogy mi lesz ebből? Egyrészt a kft. indíthat majd utánpótlás-csapatokat a korosztályos bajnokságokban. Másrészt az UTE létrehozhat egy csapatot, amely indulhat az NB III-ban. Ha ez bekövetkezik, akkor a kft. akár repülhet is a Szusza Ferenc Stadionból, hiszen a létesítmény vagyonkezelője az UTE. Ebben az esetben kikerülhet az NB I-ből az Újpest, hiszen ekkor a névhasználati jogot is megvonhatja az egyesület a cégtől.

Hosszú, véres háború kellős közepén állunk. A végén akár szakadhat is az újpesti labdarúgás, vagyis jön a válás és a gyerekekkel már nem foglalkozik senki.

És még valami: az UTE és az Újpest FC irodái között légvonalban úgy 25 méter van. Vagyis a szakadék nem széles, csak mély. 

https://ujpestfigyelo.blogstar.hu/./pages/ujpestfigyelo/contents/blog/23050/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?