Majdnem sztár lett: Roman Orescsuk


Ki ne emlékezne még az orosz óriásra Roman Orescsukra? A csatárt 2000 nyarán igazolta le az Újpest – az akkori legenda szerint a német Cottbus edzőtáborából szökött meg – a lengyel Légia és a ciprusi APOEL után ide akarta kölcsönadni akkori csapata az FC Rosztov – azért, hogy a Megyeri úton futballozzon. Úgy indult, hogy minden lila ultra biztos volt a csapat bajnoki címében.

Roman Orescsuk elképesztő felépítésű játékos volt. Öt centi hiányzott ahhoz, hogy két méter magas legyen, jobbal és ballal is irgalmatlan nagyokat lőtt, ráadásul fejjel is kiemelkedően teljesített.

Az edzéseken.

Sosem felejtem el: álltunk a felső füves kerítése mellett és néztük, ahogy az orosz óriás számolatlanul szerzi a gólokat. Fejjel, jobbal, ballal, földről, levegőből – mindenhonnan.

Az edzésen.

Aztán bemutatkozott az NB I-ben is. Az Újpest egy sovány 0–0-s döntetlennel kezdte a 2000/2001-es szezont, aztán jött a DVSC elleni hazai 8–3 és ezt követte a Videoton elleni idegenbeli találkozó. Ezen játszott először Orescsuk és a 85. percben akkora gólt szerzett, hogy azt a mai napig is emlegetik a lila-fejérek drukkerei, akik akkor már tényleg biztosak voltak benne, hogy az orosz óriással első lesz a csapat.

A gól 6.50-től: 

A támadó aztán több, mint két hónapig nem szerzett gólt...

Az egész szezonban összesen hetet. Az Újpest sem lett bajnok és Orescsuk sem maradt.

Mi lett vele?

Lényegében semmi.

Az Újpest után még tíz csapata volt – mindegyik orosz –, de csak egyetlennél töltött el egy évnél többet. Nevelőegyesülete, a Csernomorec fogadta vissza, itt is fejezte be a pályafutását 2010-ben.

A wikipedia szerint összesen 444 tétmérkőzésen lépett pályára és 152 gólt szerzett.

Ebből egyre emlékszünk.

Felkészül: Emir Granov, Radek Sloncík, Lubos Kozel, Roland Praj, Densill Theobald, Li Do Kwon, Dennis Dourandi, Christian-Bodiong Ebalahttps://ujpestfigyelo.blogstar.hu/./pages/ujpestfigyelo/contents/blog/23875/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Ezeket a cikkeket olvastad már?