Tíz éve hunyt el Szusza Ferenc


Tíz éve hunyt el Szusza Ferenc, az Újpest legendás játékosa, edzője, a Megyeri úti stadion névadója.

Nekem ő jelenti az Újpestet. Nemcsak azért, mert a pályafutása során csak lila-fehérben futballozott és 462 bajnokiján 393 gólt szerzett, hanem azért is, amit ő képviselt. Annak idején, amikor elnevezték róla a stadiont, akkor volt alkalmam több interjút is készíteni vele. Egyrészt folyamatosan azt mondta, hogy nem érdemli meg ezt a kitüntetést, saját magánál sokkal alkalmasabbnak tartotta erre Zsengellér Gyulát, aki szintén ikonikus alakja az újpesti labdarúgásnak, másrészt folyamatosan a lila-fehérben futballozó fiatalokról beszélt, minden alkalommal megkért mindenkit arra, hogy vigyázzanak rájuk.

Szusza Ferenc maga az Újpest. Az alábbi nyilatkozata mindent elmond magáról és a klubhoz fűződő viszonyáról is.

„Soha nem kívántam máshova igazolni. Nem tagadom, a fejemben megfordult, mi lenne, ha másutt is kipróbálnám, mire vagyok képes. Csak a gondolat erejéig jutottam el, s talán ez nem bűn. Ha egy rövidke időre elbizonytalanodtam, az csakis a külföldi ajánlat lehetett, de pillanatok alatt elhessegettem a gondolatot, mert engem ide köt minden. A gyermekkor, a barátok, az újpesti utcák és a Megyeri úti stadion. Most megkérdezhetné bárki, hogy nem bántam-e meg ezt a hűséget. Nyugodt szívvel állíthatom, nem.”

Szusza Ferenc páratlan pályafutást tudott maga mögött. Az említett 462 meccsen szerzett 393 gól már önmagában is a csoda kategória, ma csak Messi és Ronaldo mutatói ilyenek, vagyis ezzel el is helyeztük a világ labdarúgásának történetében a legendás csatárt.

Az NB I-ben és a válogatottban a második világháború alatt mutatkozott be. 1935-ben igazolt a lila-fehérekhez, s négy bajnoki címet szerzett a csapattal. Nála több gólt senki sem szerzett eddig az élvonalban. 

Szusza Ferenc edzőként is eredményes volt, itthon az Újpest (1963-65, 1981), mellett a Győr (1962-63, 1966-68, bajnoki bronzérem és két MNK-győzelem) és az Eger (1969) csapatát is irányította. Külföldön előbb Lengyelországban (Gornik Zabrze, bajnoki cím és két kupagyőzelem volt 1970 és 1971 között a mérlege), majd Spanyolországban is dolgozott, ott a Betis (1972-77) és az Atletico Madrid (1978-79) együttesét is edzette. Később ismét visszatért Újpestre, ahol 1990-ig szaktanácsadóként dolgozott.

A Megyeri úti stadiont még életében, 2003. október 25-én nevezték el róla. Egy hintó hozta a pálya mellé, mint egy igazi sztárt. Megérdemelte. Az volt.

 

https://ujpestfigyelo.blogstar.hu/./pages/ujpestfigyelo/contents/blog/29102/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?