Élmezőnybe kerülhet az UTE utánpótlás-nevelése

Kecskés István

Kicsit utánanéztem, hogy mi is a helyzet most az UTE utánpótlásában. Mert azt ugye tudjuk, hogy az Újpest FC is elkezdett fiatalokkal foglalkozni, ám a hirdetésben összekapott csapatokkal kapcsolatban egyelőre még korai véleményt mondani. Ami biztos: az UTE Akadémiáról egyre jobb híreket hallani, pedig nem kis nehézségekkel kellett megküzdenie. 

Az UTE utánpótlás-képzése jelentős átalakuláson ment keresztül. Az UTE Labdarúgó Akadémiájának vezetője Sontra Tamás, aki immár öt éve az UTE munkatársa és dolgozott edzőként, majd koordinátorként is. A szakmai igazgató pedig Fórián Zsolt, aki korábban a Debrecen és a Győr utánpótlás képzésében töltött be vezető szerepet.

A két fiatal szakember vezetésével szeretné az UTE elérni azt, hogy az akadémiája Magyarország kiemelkedő utánpótlás-képző intézménye legyen. A helyzet már most sem rossz, hiszen a Double Pass felmérésében a középmezőnyben végzett az intézmény. A belga cég objektív pontrendszerrel vizsgálta a magyar akadémiákat és az UTE Akadémia a nyolcadik helyen végzett. Előrébb is kerülhetett volna, ha a vizsgálatot végzők képet kaptak volna a felnőtt csapattal kapcsolatban, ám az Újpest FC tulajdonosa – hibába igazolhatja át ingyen az UTE tehetségeit – válaszra sem méltatta a Double Passt. Pedig, ha csak közepes besorolást kapott volna az egyesület ebben a kérdéskörben, akkor a dobogó közelébe ér. Roderick Duchatelet, illetve az apparátusa azonban nem tartotta fontosnak a felmérést.

Ezzel együtt az UTE Akadémiájának egyik fő feladata továbbra is az, hogy az Újpest felnőtt csapatának sok játékost adjon. Sontra Tamás elárulta, hogy a legfontosabb feladat, a lila-fehér klubnak felnőtt játékosokat biztosítani. Emellett az akadémia sportdiplomáciai erősödését is fontosnak tartja az igazgató, aki kiemelte, hogy az UTE mögött álló infrastrukturális háttér, az állami szerepvállalásnak és Újpest Önkormányzatának köszönhetően folyamatosan fejlődik, ami sokat jelent a gyerekek korszerű képzésében és színvonalas elhelyezésben.

„A korábbi gyakorlatnak megfelelően - mely szerint rendkívül széles tömegbázisból építkezik az UTE, és keveset kíván játékos vásárlásra fordítani - hét korosztály kezdte el a nagypályás szezont. A nagypályás bajnokság mellett a kicsik a Kölyökligában, illetve a Bozsik-tornákon és meghívásos eseményeken vesznek részt – mondta Sontra Tamás. – Több, mint 350 fiatal futballozik jelenleg az UTE utánpótlásában, igyekszünk mindannyiuk számára megadni mindent. Nálunk már hat éves kortól futballozhatnak a gyerekek, akiknek jelentős része újpesti óvodába, vagy általános iskolába jár, hiszen mindegyikkel együttműködési megállapodásunk van, amelynek köszönhetően egyenes út vezet hozzánk."

Fotók: UTE Labdarúgó Akadémia / Facebook

Vagyis más példákkal ellentétben az UTE nem hirdetésben keresi a játékosokat és az edzőket. Ennek is köszönhető, hogy a gyerekekbe beleivódik az újpesti érzés, vagyis a klubhűség, ami talán még ma is fontos összetevője egy sikeres pályafutásnak.

"Fiatalos lendülettel és tudatos munkával, alulról felfelé építkezve akarunk haladni, így fejlesztve és tökéletesítve képzési és a kiválasztási rendszerünket. Kiemelt célunk, hogy egyetlen egy újpesti tehetség se kerülje el a figyelmünket. Szeretnénk egy vagy akár több olyan külföldi egyesülettel kapcsolatot kiépíteni, akiknek hasonló a képzési filozófiájuk, így biztosítva a lehetőséget a játékosainknak arra, hogy nemzetközi tapasztalatokat szerezzenek" – tette hozzá az akadémia igazgatója.

 

 

https://ujpestfigyelo.blogstar.hu/./pages/ujpestfigyelo/contents/blog/30759/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?