Kapitányát veszítette az Újpest


Balajcza Szabolcs kimarad a Honvéd elleni kezdőből, sőt a piros-feketék elleni keretből is. Hosszú évek óta áll a csapat kapujában, talán csak egy fél szezont hagyott ki, amikor úgy döntött a szakvezető, hogy nem ő a legjobb kapus, akkor visszaverekedte magát a kezdőbe. A kispesti találkozó lett volna a 350. NB I-es találkozója. Hogy ez a jubileum mikor jön el, azt nem tudni. 

A kapus 2006-ban igazolt Kaposvárról a Megyeri útra. Az első meccse "a szép emlékű" Vaduz elleni UEFA-kupa selejtező volt. Akkor az Újpest 4–0-ra kapott ki a liechtensteini kicsapattól, s sokak számára az akkor szerződtetett kapus volt a bűnbak. 

Azóta kétszer maradt ki eltiltás miatt és ugyancsak két találkozót hagyott ki betegség miatt. Amikor az Újpest 2014-ben kupát nyert, akkor ő védett a sorozatban. Emlékezetes, hogy azon a tavaszon a bajnokságban alig kapott szerepet, mert az akkori edző Dmitrovicsot favorizálta és szóba került, hogy Balajczára nem tart igényt a klub a szezon végeztével. 

Ellenben a kupában – különösen a döntőben – olyan teljesítményt nyújtott Balajcza Szabolcs, hogy "muszáj volt" meghosszabbítani a szerződését, ami majd jövő nyáron jár le. 

Ritka az olyan eset, hogy egy csapatkapitány a keretből is kikerül, de Újpesten láttunk már sok csodát, így ezen is túlestünk most. Mindenesetre az elmúlt tíz évben Balajcza Szabolcs neve öszseforrt az Újpesttel. Nyilván akadta kritikusai – minden játékosnak vannak – de az a futballista, aki nem üt meg egy szintet biztosan nem marad ugyanannál a csapatnál egy évtizedet. 

Hogy mi lesz Balajcza Szabolccsal azt egyelőre ember nincs, aki megmondja – talán még az érintett sem –, de az tény, hogy a kapus több alkalommal is bizonyította már küzdeni tudását. 

Kívülről szemlélve az eseményeket benne van a pakliban, hogy most nincs visszaút. A harminchét év egy kapusnál talán még nem kor. Abban is biztos vagyok, hogy ha úgy alakul az élet, akkor Balajcza Szabolcs nem marad csapat nélkül. De talán egy méltó búcsú őt is megilleti és most nem arra az esetlen nyilatkozatra gondolok, ami megjelent az Újpest honlapján – az esetlen jelzővel nem a kapust bántom, mert abban egészen biztos vagyok, hogy azokat a mondatokat nem ő találta ki, hanem a klub kommunikációs osztálya. 

Balajcza Szabolcs 321 bajnoki mérkőzésen védett az Újpestben, összességében pedig a szombati lett volna a 350. NB I-es találkozója. Ezek olyan számok, amelyeket nem kell megmagyarázni, ezekre joggal büszke a kapus. Az NB I-ben nem nagyon találni olyan játékost, aki ilyen hosszú ideje egy helyen futballozik. Ritkaság. Meg kell(ene) becsülni. 

https://ujpestfigyelo.blogstar.hu/./pages/ujpestfigyelo/contents/blog/31001/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?