Keskeny, de mély szakadék a Megyeri úton 2.


Komoly ütésváltásban az Újpest FC és az UTE. A témát ezúttal a Szusza Ferenc Stadion felújítása szolgáltatja, egészen pontosan az, hogy ki használhatja majd a létesítményt. Ugyanakkor ahhoz, hogy megértsük miről is van szó és miért áll a bál a Megyeri úton, vissza kell mennünk az időben néhány évet. Ne gondoljuk azt, hogy valóban a stadion miatt vitatkoznak a felek, a dolgok hátterében természetesen a pénz áll.

Az anyagiak már korábban is megmérgezték a két klub viszonyát. Emlékezetes, hogy az Újpest FC léte veszélybe került mivel az előző tulajdonos által is felhalmozott köztartozást Roderick Duchatelet nem volt hajlandó kifizetni, mert vitatta azoknak jogosságát, illetve a keletkezés körülményeit. Ekkor lépett az UTE és átvállalta a 600 milliós tartozást, ezzel tisztázta az Újpest FC-t, amely így egy új Kft.-vel a háta mögött maradhatott NB I-es.

Nem sokkal később a belga tulajdonos vezette klub felmondta az UTE-val korábban kötött megállapodást, amely szabályozta, hogy milyen körülmények között kerülhet át az anyaegyesület utánpótlásából a profi csapatba egy-egy labdarúgó. Az utánpótlás biztosítása az FC számára licenc kritérium, vagyis ha nem lett volna, akkor nem kapott volna élvonalbeli rajtengedélyt a csapat. Így viszont a TAO-s pénzekkel az UTE gazdálkodhatott, mint az az egyesület, amely ugye az utánpótlást felügyelte. Az anyaegyesület térítésmentesen engedte át a játékosokat a profi klubnak, amely havonta fizetett az utánpótlás biztosításáért egy általánydíjat. Az Újpest FC-nek nevelési költségtérítést kellett volna fizetnie a fiatalok átigazolását követően. Volna...

No, de valaki megmondta Roderick Duchateletnek, hogy a TAO-s pénz akár az Újpest FC-hez is befolyhatna, így a belga tulaj gyorsan felmondta az említett megállapodást, feladott néhány hirdetést, amelyekben játékosokat verbuvált, így lett saját utánpótlása és majd igényt tarthat a társasági adóra is. Okos.

Ez természetesen érintette az UTE-t is, hiszen néhány fiatal klubot váltott.

Talán nem járunk messze az igazságtól azzal az állítással, hogy az Újpest FC és az UTE kapcsolatát valóban a pénz rontotta el. És ameddig Roderick Duchatelet a profi csapat tulajdonosa addig ebben a kérdésben nem is nagyon várható előrelépés. 

https://ujpestfigyelo.blogstar.hu/./pages/ujpestfigyelo/contents/blog/31476/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?