Elkezdődött a harc – 500 ezres büntetés, felfüggesztett stadionbezárás


Egészen furán, szószerinti idézetekkel tarkítva hozta nyilvánosságraaz MLSZ, hogy 500 ezer forintra és felfüggesztett stadionbezárásra büntette az Újpestet. 

A vendégszektorban állók a jelentések alapján a mérkőzés során mintegy félszáz alkalommal, összesen több mint kétszázötvenszer skandálták különböző személyeknek címezve (idézet) buzi, cigány, faszszopó, mocskos zsidó, kurva, Sieg Heil kifejezéseket tartalmazó rigmusokat, egyes esetekben náci karlendítéssel. 

Noha az MLSZ keresi annak módját, hogy a túl szigorúnak tartott szabályozás helyett megengedőbb gyakorlatot vezessen be a szurkolók rigmusaival kapcsolatban, az újpesti drukkerek viselkedéséhez hasonló magatartás elfogadhatatlan most és a jövőben is.

A döntéssel kapcsolatosan hangsúlyozni kell, hogy a labdarúgó-szövetség és a FEB nem avatkozhat, és nem is avatkozik be egy klub és szurkolói kapcsolatrendszerébe, nem foglal állást egyik fél mellett sem. A bizottságnak az UEFA gyakorlatában is a legszigorúbb elbírálás alá eső rasszista, antiszemita, szexista rigmusok hallatán nincs más lehetősége, mint a súlyos büntetés kiszabása, amely jelen helyzetben a szezon egyik legnagyobb várakozására számot tartó Újpest FC–Ferencváros mérkőzés előtti feltételes stadionbezárás.

A gyakorlatban, a jogerőre emelkedés után, újabb szurkolói fegyelmi vétség esetén zárt kapus mérkőzés megrendezésére kötelezi az Újpest FC-t a Fegyelmi Bizottság. Emellett a klubot 500 ezer forint pénzbüntetés megfizetésére is kötelezte a FEB (a rasszizmus esetén kiszabható legsúlyosabb pénzbüntetés 10 millió forint).

A szurkolóknak lehet véleményük a klubjukról, a szövetségről, a játékvezetőkről, és ennek hangot is adhatnak rigmusokban vagy akár drapériákon – mint ahogyan erre is volt példa Pakson –, de a véleményeknek a szabályok, a fair play és az általános erkölcs elfogadott keretein belül kell maradnia.

Bármilyen fura is ezt leírni, de úgy tűnik az MLSZ Fegyelmi Bizottságában nem mindneki hülye. Ugyanis a fenti idézetből világosan látszik, hogy a testületben dolgozók tudják, a lila-fehérek szurkolói konkrétan Roderick Duchatelet-t szivatják. Sőt talán ezúttal egy kicsit sajnálják is, hogy "csak" 500 ezer a büntetés. 

Ugye mindannyian tudjuk, hogy a Ferencváros elleni mérkőzésen lesznek olyan rigmusok, amelyek miatt életbe lép majd a felfüggesztett stadionbezárás, így a Vasas elleni következő hazai meccsen nem lesznek nézők. Duchatelet ott támadta meg a szurkolókat, ahol a legjobban fáj nekik, vagyis a címernél. A drukkerek pedig ott vágnak vissza, ahol a belga tulajdonosnak a legrosszabbul esik: a zsebénél. 

Megy a harc. 

A csapat nem címerrel, hanem egy nyamvadt, szánalmas emblémával a mezén lép pályára. A tulajdonos pedig fizethet, mint a katonatiszt – teszem hozzá, talán ő örülne a legjobban egy nézők nélküli meccsnek…

Mindenki sérül. 

Csak vissza kellene tenni azt a címert!

https://ujpestfigyelo.blogstar.hu/./pages/ujpestfigyelo/contents/blog/40414/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?